ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ «ΠΕΡΝΑ» Ή ΟΤΙ ΑΡΚΟΥΝ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ. . ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙΣ,… ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .. ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ.. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ… ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;;
ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ.!!
Είναι γνωστό ότι το βρογχικό άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος,
άρα δεν «περνά».. Μπορεί να μπει σε ύφεση, να βελτιωθεί, αλλά δεν εξαφανίζεται, (δεν είναι μικρόβιο να το σκοτώσουμε, αλλά μια γενετικά καθορισμένη ευαισθησία του αναπνευστικού -και όχι μόνο- συστήματος )
Από την άλλη μεριά κάθε ασθενής, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, με τα δικά του χαρακτηριστικά στο άσθμα του, το δικό του χαρακτήρα, και ο γιατρός πρέπει να τον βλέπει περιοδικά, ώστε να δει τον βαθμό συμμόρφωσής του με τη θεραπευτική αγωγή, αλλά και για να δει τον βαθμό ελέγχου του άσθματος, ή και τυχόν να γίνει επαναξιολόγηση στην θεραπευτική αγωγή.
Η αξιολόγηση της βαρύτητα του άσθματος πρέπει να πάρει υπ όψη όχι μόνο τα συμπτώματα και την λειτουργικότητα των πνευμόνων αλλά και την θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής.
Πρακτικά, για τους τακτικούς ασθενείς, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τον όρο, την έννοια, βαρύτητα, με τον όρο και την έννοια: έλεγχος του άσθματος. (σε συνάρτηση με την θεραπεία που μπορεί να μεταβάλλεται )
Έλεγχος άσθματος
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων, ο περιορισμός της ροής του αέρα στους βρόγχους και η μεταβλητότητα της λειτουργικότητας των πνευμόνων έχουν επιτρέψει την ταξινόμηση της βαρύτητας του βρογχικού άσθματος.
(δηλ. διαλείπων, ήπιο συνεχές-μόνιμο, μέτριο συνεχές, σοβαρό συνεχές)
Η αρχική βαρύτητα δεν προδικάζει την απάντηση στην θεραπευτική αγωγή.
Στον ασθενή σε θεραπεία, το επίπεδο της θεραπείας το απαραίτητο για τον έλεγχο του άσθματος, πρέπει να ληφθεί υπ όψη στην κρίση, στον βαθμό της βαρύτητας του άσθματος.
Άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τον έλεγχο του άσθματος, ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο βαρύτητας του άσθματος.
Η αξιολόγηση του ελέγχου επιτρέπει να δούμε αν πετύχαμε τους θεραπευτικούς στόχους μας.
Υπάρχουν και απλοποιημένα σχήματα για να δούμε αν είναι το άσθμα υπό μερικό ή πλήρη έλεγχο ή μη ελεγχόμενο.